SPUR

Klant: Koek - Afstudeerstage
Onderdeel: UX / UI & ID Design

Waar alles begon

Afstuderen bij de studie Communicatie en Multimedia Design wordt in duo-vorm verwezenlijkt. Samen met Esther Boetzkes ben ik de zoektocht gestart naar afstudeerstage plaatsen. Koek trok onze aandacht door de uitdagende opdracht en de fijne klik. Voor hen hebben we SPUR ontworpen als proof of concept. Dit service concept neemt de klant mee in het proces van Koek middels analoge en digitaal te ontvangen kaartjes. Deze zullen aansluiten op de fase waar de klant zich in bevindt.

Trots, dat ben ik op wat we neer hebben gezet! Met een 8,3 heb ik deze afstudeerstage weten te behalen.

Probleemstelling

Koek is een digital agency gevestigd te Uden. Zij creëren webapps, corporate identity en labeldesign. Dit doen ze voor online casino’s tot bedrijven die digitale leerplatformen hebben. “We believe creativity is the main driver to create delightful experiences”. Deze visie kon Koek nog niet volledig vertalen naar een werkproces waarin de klant op een delightful manier wordt betrokken. Spur is ontworpen om de co-creatie op zichzelf een ultieme delightful ervaring te laten zijn.

Doelstelling

Het doel is dat de co-creatie op zichzelf een delightful experience is.

De uitdaging

De studie gaf de uitdaging mee om te ontwerpen op basis van een hedendaagse trend. Om van SPUR een totaalbeleving te maken heb ik gekozen om gebruik te maken van gamification. Daarnaast heb ik gekozen om experience en- servicedesign te gebruiken als ontwerpbenaderingen. Het gehele proof of concept zal ook commerciële potentie moeten bevatten.

Het echte probleem

Koek had de gedachten dat de betrokkenheid van klanten laag zou zijn in specifieke fases van het proces. Om dit te ontkrachten is er gebruik gemaakt van een service blueprint. Hier worden meningen van klanten en Koek vergeleken. De conclusie die hieruit getrokken is representeert dat de betrokkenheid volgens klanten als goed wordt ervaren. Het is echter nog niet overal delightful.

Service Blueprint Koek
Hackathon

Ideeën genereren en kijken wat het beste aansluit bij de behoeftes van de klanten van Koek. Dit is de functie geweest van de hackathon waaruit SPUR is ontstaan.

Proces

Het was geen rechte lijn die bewandeld is voordat SPUR geboren werd. Vele iteraties en concepten zijn hieraan vooraf gegaan. Middels usertesten en gesprekken met stakeholders is het design- proces in spiraalvorm meermalen doorlopen. Dankzij deze techniek is het proof of concept ontstaan.

Hackathon
Hackathon
Fysieke product

Klanten van Koek worden meegenomen in hun proces op basis van kaartjes die hen informeren, inspireren, enthousiasmeren en fascineren. Dit biedt ze de mogelijkheid om meegenomen te worden in het proces van Koek op een ondersteunende wijze. Aansluitend op de fase waar de klant zich in bevindt ontvangt hij de kaartjes. Fysiek ontvangt men deze per post of worden ze overhandigd door medewerkers van Koek.

App

In de app kunnen klanten hun kaartjes vinden die aansluiten op hun behoeftes in het proces. Interacties leveren een bijdrage aan het proces van Koek. Deze worden uitgevoerd door klanten zodat de co-creatie wordt versterkt. Daarnaast is het een plek om te zien hoe ver mensen zijn in het SPUR proces.

Kaartjes Spur
App Spur
Co-creatie met interactie

SPUR maakt het mogelijk dat klanten taken kunnen uitvoeren op basis van interacties. Dit draagt bij aan het Koek proces, aangezien het input levert voor fysieke contactmomenten. Bijvoorbeeld creatieve sessies en gastvrijheid. Mede dankzij de toevoeging van interacties wordt de co-creatie versterkt.

Gamification

In het gehele concept van SPUR is gamification geïntegreerd. Dit start bij de gedachtegang over het geven van analoge kaartjes op onverwachte momenten. En gaat verder in de app waar het inspeelt op het terugkerend bezoek, het uitvoeren van uitdagingen en onder andere het zien van voortgang. Dit alles is gebaseerd op de theorieën van Yu-kai Chou.

Spur applicatie
Gebruikerstesten

Om het product aan te sluiten bij de behoeften van de klanten zijn er gebruikerstesten uitgevoerd. In totaal is SPUR 14 keer getest en heeft het drie iteraties doorstaan. Deze hebben gezorgd voor verbetering op het gebied van User Experience en User Interface.

Geslaagde delightful experience

Volgens Koek en haar klanten draagt SPUR bij aan een delightful co-creatie. Dit is te herleiden uit reacties en vragen die aan hen zijn gesteld. De doelstelling is hiermee behaald! Helaas kon het proof of concept niet op lange termijn getest worden. Middels een manifest wordt onderbouwd dat het een geslaagd project is.

Spur service kaartjes
Spur kaartje scannen met de app
Ervaar SPUR en klik door het prototype
Trots

Na het behalen van mijn afstudeerstage met een 8,3 blik ik trots terug op mijn periode bij Koek. In samenwerking met Esther is SPUR gerealiseerd tot een volwassen proof of concept. De bevestiging van klanten en Koek laten weten dat de doelstelling is behaalt wat aanvoelt als voldoening. Als ontwerper heeft het mijn kennis en vaardigheden verreikt op vele gebieden. Gamification, User Interface Design, User Experience Design en Interactie Design behoren tot deze verreiking.

De laatste dag en mijn toekomst

Helaas komt er een einde aan de fantastische stageperiode bij Koek. Nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging en maak ik graag kennis met het werkveld waarmee ik affiniteit heb. Het zoeken van een baan is daarom de volgende stap. We bedanken Koek in de SPUR stijl!

Esther en Niels
Spur cadeautje voor Koek
Koek - Afstudeerstage

UX / UI & ID Design

Overcarp - Avans

UX Design

RB-Media

Stage UX Design

Bloom - Avans & Schréder

Productvormgeving

We Splash - Avans

Applicatie ontwerp

Fast Forward - Avans & Innosportlab Eindhoven

Interactive Design

Rolstoelingangen - Avans

Animatie

Opkaval - Avans

Stopmotion

Strijp-S - Avans & Mu

Promotievideo

Carnaval 2018 - Filoz Events

Drukwerk

Broodrooster - Avans

Product Design

Hollands Bloed

Logo Design

Bedass

Arduino / Productvideo

Bernhoven

Licht Operating

Rooi Live 2018

Licht Operating & Design

Alive & Kicking Festival

Licht Operating

Carnaval 2019 - Filoz Events

Drukwerk

Bapp. - Avans

Phishing / UX