Bloom

Klant: Avans Hogeschool & Schréder
Onderdeel: Productvormgeving

Waar alles begon

De onderwijsboulevard te ’s-Hertogenbosch is een straat waar veel gebeurt. Dagelijks komen hier duizenden studenten in contact met allerlei verkeersdeelnemers. Hierdoor ontstaan er vaak onveilige situaties wat niet alleen komt doordat voetgangers automobilisten kruisen maar ook door de snelheid waarmee automobilisten door de straat manoeuvreren. In opdracht van Avans Hogeschool en Schréder kreeg ons team de opdracht om de onderwijsboulevard veiliger te maken.

Bloom met amberverlichting
Bloom met amberverlichting close-up
Ontwerpoplossing

Bloom is een conceptoplossing die inspeelt op de automobilisten in het verkeer. Hij zal hen gevoelsmatig én via optische illusies beïnvloeden. Dit is een bewuste keuze geweest aangezien er zich twee hoofdproblemen afspelen in de straat.

Hoofdproblemen

Het eerste probleem is dat de onderwijsboulevard een 30 km zone is terwijl er in een rustige periode gemiddeld 50 km wordt gereden.
Het tweede probleem is dat automobilisten in de file staan tijdens spitsuren wat mede komt door de voetgangersstroom richting de scholen.

Optische illusies

Zoals gezegd zal Bloom de automobilist beïnvloeden via een optische illusie. Dit gebeurt doordat er in de gehele onderwijsboulevard Bloom’s staan. Echter staan er meer Bloom’s bij drukke verkeerssituaties in de straat. Dit geeft de intentie dat je sneller rijdt wanneer je een druk punt zoals een zebrapad nadert. Verder zal de Bloom krimpen zodra het rustig is in de straat en een magenta kleur aannemen. Het effect hiervan is dat de weg hierdoor vernauwd lijkt wat het optisch bedrog zal versterken met als doel dat de automobilist zich aan de snelheid houdt.

Inspelen op gevoel

Bloom speelt naast de optische illusie ook in op het gevoel van de automobilist en overige verkeersdeelnemers. In deze situatie neemt hij een grote houding aan met een amber kleur. Deze combinatie creëert een rustige uitstraling waardoor de frustratie van de automobilisten weggenomen zal worden als deze in de file staan. Tevens zal het voor de overige verkeersdeelnemers ook een veiliger gevoel geven omdat verschillende kleur- en lichtsterktes de wegen scheiden. Plus dat de onderwijsboulevard een totaal beleving krijgt en een unieke plek zal worden door de Bloom’s

Bloom bij drukte
Bloom in rust
Bloom verlichting
Bloom uit
Functionele verlichting

Zoals in de visualisaties te zien is zal Bloom ook over functionele verlichting beschikken. Dit heeft als hoofddoel dat de fiets-, voet- en zebrapaden een kleurwaarde krijgen van 2200 kelvin. De weg zal verlicht worden in een lichtsterkte van 5000 kelvin. Dit zal een lichtscheiding creëren waardoor er een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen automobilisten en de overige weggebruikers.

Het team

Dit gehele project is gerealiseerd door een zevental studenten waaronder ikzelf, Hilde van Nes, Esther Boetzkes, Nikki van Toorn, Sanne Molenaar, Sjoerd Jan Bos en Derk Gosselink. Mijn aandeel binnen het team bestond voornamelijk uit vormonderzoek, product realisatie, technische vaardigheden die middels Arduino zijn uitgevoerd en natuurlijk mijn gezelligheid! Overigens zijn de animatie en visualisaties gemaakt door Esther en de productfoto’s door Nikki.

Bloom uitleg
Bloom uitleg verlicht
Koek - Afstudeerstage

UX / UI & ID Design

Overcarp - Avans

UX Design

RB-Media

Stage UX Design

Bloom - Avans & Schréder

Productvormgeving

We Splash - Avans

Applicatie ontwerp

Fast Forward - Avans & Innosportlab Eindhoven

Interactive Design

Rolstoelingangen - Avans

Animatie

Opkaval - Avans

Stopmotion

Strijp-S - Avans & Mu

Promotievideo

Carnaval 2018 - Filoz Events

Drukwerk

Broodrooster - Avans

Product Design

Hollands Bloed

Logo Design

Bedass

Arduino / Productvideo

Bernhoven

Licht Operating

Rooi Live 2018

Licht Operating & Design

Alive & Kicking Festival

Licht Operating

Carnaval 2019 - Filoz Events

Drukwerk

Bapp. - Avans

Phishing / UX